Kategoriat
Yleinen

Tampereella museokeskus Vapriikissa on Postimuseon näyttely Parhain terveisin – Postikortti 150 vuotta

Parhain terveisin postikortti 150 vuotta näyttelyn kortit on valittu yli 220 000 tuhannen kortin kokoelmasta 1800-luvun lopulta nykypäivään.

Näyttely on esillä eri puolilla Suomea keväällä ja syksyllä. Tamperelaisen postikorttiyhdistys Apollon jäsenkokoelmat ovat esillä vain Tampereella, Postimuseossa 28.3. asti. Kerrottiin aamulehdessä.

Täällä on nähtävillä paljon kauniita vanhojakin postikortteja. Kuulun kortti-keräilijöihin, Postikorttiyhdistys Apollon jäsenenä, mutta tässä näyttelyssä olen taiteilijana omilla teoksillani nykyajassa.

Riitan kukat - Postikortti - Kaija Lepola

Tässä näyttelyssä on pieni osa postikorteistani vuosien varrelta. Osa maalauksistani on tehty myös postikorteiksi eri tekniikoilla, etupäässä aiheina on onnittelu, joulu, ystävänpäivä ja pääsiäinen. Ylensähän juuri nämä aiheet kulkevat eniten.

Esimerkiksi ystävänpäiväkortteja olen tehnyt yli 10-vuoden ajalta lumiukko ja –akka sarjaa, koska aihetta aikanaan pidettiin mielenkiintoisena uutena aiheena suomalaisena talvisen ajankohdankin takia. Niinpä olen tehnyt joka vuosi erilaisen. Olenkin saanut kiitosta ja keräilijöitä.

Ystävänpäiväkorteista:

Ystävänpäiväkortit on tulleet Suomeen jäädäkseen. Jos 4,5 miljoonaa korttia lähetettiin v. 2010. On omani joskus ehkä keräilijöiden harvinaisuuksia, koska niitä on tehty vähän. Ystävänpäivä aihekorttien keräilijöitä varmaan tulee tulevaisuudessa lisääntymään. Suomalaiset versiot verrattuna ulkomaisiin on mielestäni kuitenkin meidän ystävänpäivätervehdyksiin sopivampia, koska täällä ystävänpäiväkortti on suurelta osin sanan varsinaisessa merkityksessä ystäville. Ei niinkään rakastavaisten toisilleen välittämä lähetys rakkautensa osoituksesta, vaikka kaikki kunnia myös heidän välisestä viestistään kortinkin muodossa.

Olin mukana myös joskus, kun Suomi 100 v. Helsingissä oli kirjamessuilla Postikorttiyhdistys Apollon osasto. Siellä olin mukana Tampere/Ystävänpäivä aiheenani. Tampere korttiaiheet olivat keräilyjäni korttien tapahtumiin kuvat kertomuksin, näin sain 100-vuoden takaista historiaa ystävänpäiväkorttieni kautta liitettyä tähän päivään.

Suomi 100 - Postikortti - Kaija Lepola
Suomi 100 – Postikortti – Kaija Lepola

Nyt tässä näyttelyssä olen taiteilijana ja mukana olevista korteista esim. paikkakunnista on vain vähäinen määrä. Otin esim. Kuurnakosken Muroleesta. Olen käynyt siellä maalaamassa teoksen, koska paikka on mummolani lähellä ja oli äidille rakas maisema. Nykyäänkin koski kuuluu perinnemaisema nähtävyyksiin.

Toinen paikkakuntakorttini lähiseudulta on Houkanojalta Kaukajärveltä. Tällaisena sen joskus 70-80-luvulla näin.

Ja sitten Purjeet on Näsijärveltä, jolla olen nuoruudessani ollut monet kesät veneellä. Olen muuten maalannut joskus yhden purjeveneen keulakuvan tilauksesta siitä oli myös kuva kaupunkilehti Tamperelaisessa. Harmi, ettei minulla ole se kuva säilynyt, muuten kuin mielessä.

Näyttelymäärä oli rajallinen tilaltaan. itselläni on kuitenkin 28 kortin kokonaisuus taiteilijavuosien eri ajoilta. Tämän kirjoituksen ohessa on muutama niistä, muut ovat nähtävillä näyttelyssä.

Näyttelykokonaisuus on varmaan mielenkiintoinen hienoja kortteja vanhoista uudempiin. Tämä korona-aika vaan on ikävää monen kohdalla. Ollaan kärsivällisiä.

Mä lähren ny - Postikortti - Kaija-Lepola
Mä lähren ny – Postikortti – Kaija-Lepola

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.