Kategoriat
Postikortit

Kertomus ISÄ MEIDÄN postikortin taustalta

Apollo-lehdessä oli toivomus laittaa korteista tarinaa. Minulla olisi pieni kertomus tästä ISÄ MEIDÄN-kortista, syystä että se koskettaa maamme historiaa.

Sata vuotta sitten oli kovat ja vaikeat ajat kansallamme veljessota sisällissota, monet tuhannet kuolivat. Kansa oli jakaantunut kahtia punaisiin ja valkoisiin.

Isä meidän postikortti - Kaija Lepola
ISÄ MEIDÄN postikortti – Kaija Lepola

Valkoiset saivat sankarihautauksensa kunnioineen ja punaisia ei kelpuutettu edes siunattuun maahan, papit kieltäytyivät hautaamasta. Heidät haudattiinkin ulkopuolelle hautausmaan, vasta myöhemmin on siirretty monien hautausmaiden aidat niin että myös ulkopuolelle haudatut ovat nykyään hautausmaan sisäpuolella. Siihen aikaan kuitenkin kaikki kuuluivat kirkkoon ja useat olivat hartaasti uskovaisia ihmisiä, joten monesti äidit tai vaimot joutuivat itse hautaamaan omaisensa jos heidän ruumiinsa löytyi haudattavaksi. Oma mummuni löysi isäni tädin kanssa Kalevankankaan ruumiskasasta veljensä ruumiin tunnistaen äitinsä kutomista sukista. Ottivat hänet siten sieltä itse, saattaen haudattavaksi.

Sen vuoksi olen tehnyt tämän kortin vaatimattoman oloiseksi, että se kuvaa sitä todella karua kohtaloa niin monen silloisen ihmisen kohdalla.

Rauhan vuosia toivoen

Kaija Lepola

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.