Kategoriat
MIelipidekirjoitus

Marialle kiitos

Nykyään kun uskonnoista ollaan paljon erimielisiä. Kuka uskoo mihinkin. Kerron vähän omia mielipiteitäni Mariasta Jeesuksen äidistä.

Ikoni - Marian Ilmestys
Marian Ilmestys

Tätä ikonia maalatessani tuli usein ajatuksiini yksinhuoltajaäidit. Heidän vaikeutensa varsinkin ennen vanhaan, kuinka rankka kohtalo heillä onkaan ollut, monet ovat joutuneet kuolemaan tai menettämään lapsensa, kun ei ole ollut minkäänlaista toimeentulon mahdollisuutta häpeän lisäksi.

Meillä täällä suomessakin he olivat usein yhteiskunnan hylkimiä, ja varsinkin piikoina isäntiensä armoilla. Oikeastaan vasta 1970- luvulla alkoi olla niin, että yksinhuoltajaäidit oppivat vähän pitämään puoliaan yhteiskuntaakin vastaan ja uskalsivat rohkeammin ottaa lapsensa vastaan ja rakastaa heitä yksinhuoltajina. Tätä olen pitänyt edistyksellisenä naisten rohkeutena, ja nykyäänhän maailmanmeno on jo ihan toista, monessa asiassa suvaitsevampaa. Monesti katsoessani tätä ikonia olen ajatellut juuri Mariaa Jeesuksen äitiä, heidän esiäitinään nöyränä, rohkeana ihmisenä, joka ansaitsisi paljon suuremman kunnian, tienäyttäjänä.

Tätä ei meidän uskonnossamme tuoda esille lainkaan. Kyllä vielä 1960-luvullakin oli todella kamalaa suhtautumista yksinäisiä äitejä kohtaan. Äitejä solvattiin ja haukuttiin, niin neuvoloiden kuin kirkkoväen piiristä. Vaikka elämä heillä oli monesti jo muutenkin huolia täynnä ja todella hankalaa.

En tiedä, ovatko yksinäiset äidit tätä näin ajatelleet, mutta mielestäni Maria Jeesuksen äitinä on suuren kiitoksen arvoinen. Hän on ÄITI esimerkkinä meidän ajanlaskumme alusta. Hänen rohkeudestaan naisena, äitinä saa ottaa oppia, olla häpeämättä ja kasvattaa lastaan ihmisten keskinäiseen kunnioitukseen tänäkin päivänä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.